Biblioteket

books-614711_640Ett bibliotek är fullt med kultur. Varje bok som publiceras är ännu ett tillskott till vårt kulturella arv. Biblioteket är öppet för alla och vem som helst kan ta del av kulturen. Även om bibliotek enbart har böcker så finns det mycket i böckerna som kan ge små glimtar av resten av kulturvärlden. Det finns böcker om konst, böcker om film, teater, musik och även böcker om litteratur. Vill man spendera en dag med kulturen så är biblioteket ett bra mål.

Besöka biblioteket
När man befinner sig på ett bibliotek så ska man vara tyst och respektera de andra som är där. Läsa böcker ska man göra i tystnad, men självklart blir ingen arg om man pratar lågmält – men man bör hålla konversationerna korta. När man besöker ett bibliotek gör man det för att läsa, inte prata. Ett bibliotek kräver inte att du läser deras böcker. Det är helt okej att sätta sig där för att läsa en bok man tagit med sig. Många föredrar att gå och läsa på bibliotek då de har en skön miljö att läsa i. Bibliotek har hörn med soffor, stolar, fåtöljer och även vissa fåtöljer som man kan lägga sig ner i. Är man hel och ren, tyst och läser en bok hör man hemma på biblioteket.

Hitta kulturen
Det finns alla möjliga typer av böcker på ett bibliotek. Allt från skönlitteratur till faktaböcker. Letar man efter något speciellt kan man fråga en bibliotekarie om hjälp. Att hitta bland alla hyllor kan ta ett tag om man letar själv och inte är bekant med biblioteket. Förutom bibliotekarier så brukar det finnas datorer där man kan söka efter boken man letar efter. Då kommer det upp information om de finns och vart de finns. Ibland är alla böcker utlånade – något som ofta händer väldigt populära böcker.

Olika språk
Få bokbutiker i Sverige har böcker på annat språk än svenska. På sin höjd finns det några engelska böcker. Bibliotek däremot brukar ha böcker på flera olika språk. De vanligaste språken man kan hitta förutom svenska är engelska, franska, spanska och tyska. De andra nordiska språken danska, norska och finländska brukar också gå att hitta på ett bibliotek. Förutom böcker på ett annat språk kan man också hitta läroböcker om andra språk. Är man sugen på att lära sig ett visst språk kan man kolla om biblioteket har någon sådan lärobok att låna ut.